Svěřenské fondy pro zvláštní účel

Pravděpodobně si vzpomenete fantastický hit německé skupiny Nena z roku 1983 s názvem 99 Luftballons.
Pokud si přečtete text písně, zjistíte, že 99 balónků je metaforou pro mír. Představte si, že se inspirováni touto písní rozhodnete, že byste rádi založili svěřenský fond, který by každé úterý vypouštěl k nebi 99 balonů jako symbol míru.

Dokážete to?

České svěřenské fondy jsou pro Čechy skvělé.

Na druhou stranu se obvykle nepovažují za „exportní“ produkt. Je to zejména z toho důvodu, že pro lidi, kteří žijí mimo Českou republiku, existují jiné jurisdikce, které často nabízí atraktivnější možnosti.

Existuje však jedna, nepříliš známá, výjimka z tohoto pravidla. Je to oblast, v níž české svěřenské fondy vynikají a v níž jsou schopny nabídnout výsledky, kterým se jiné země nemohou rovnat. Je to oblast svěřenských fondů pro necharitativní (soukromé) účely.

Než si vysvětlíme, co je to svěřenský fond za soukromým účelem, musíme si vysvětlit, co je to účelový svěřenský fond obecně. Abychom to mohli udělat, musíme se krátce podívat na část důležité právní teorie. Obvykle se snažíme v těchto článcích právní teorii vyhýbat, zejména proto, že je většinou dost nudná. V tomto případě si však myslíme, že je tato část teorie zajímavá a užitečná, protože nám pomůže pochopit zvláštní problém, který mohou řešit právě české svěřenské fondy.

Teorie, o níž hovoříme, se nazývá Tři jistoty.

Tři jistoty znamenají podle práva většiny zemí tři základní věci, které potřebujete, pokud chcete vytvořit platný svěřenský fond. Pokud vytvoříte něco, co, tyto tři jistoty neobsahuje, pak jste možná vytvořili schéma, které je právně platné, ale pravděpodobně to nebude svěřenský fond.

První jistotou je jistota záměru.

Druhá jistota, jistota obsahu.

Třetí jistota je jistota osob.

První jistota, jistota záměru, znamená, že musí být jasné, že osoba, která svěřenský fond založila, měla skutečně v úmyslu založit svěřenský fond (neměla v úmyslu udělat něco jiného). Někdy jde o omyl nebo nedorozumění, ale častěji se tato otázka objevuje v oblasti ochrany majetku. Skutečně bylo cílem zakladatele postarat se o svou rodinu? Nebo snad bylo jeho skutečným záměrem na místo zachování majetku ve prospěch budoucích generací spíše podvést své věřitele?

Druhá jistota, jistota předmětu, znamená, že musíme vědět, co vlastně svěřenský fond obsahuje. Pokud do svěřenského fondu vložíte dům, pak je to dostatečně jasné. Pokud však řeknete „Všechny moje staré dobré věci“, není správcům jasné, co je dobré a co ne. Pokud svěřenští správci jasně nevědí, co ve svěřenském fondu je (a co není), pak není platný.

Ale právě třetí jistota, jistota předmětů, je pro dnešní článek nejzajímavější.

Tato jistota znamená, že musíme vědět, pro koho je svěřenský fond založen. U většiny svěřenských fondů je odpověď snadná. Svěřenský fond je určen lidem, kteří z něj budou mít prospěch, jinými slovy obmyšleným. Aby byl svěřenský fond platný, musíme tedy vědět, kdo jsou obmyšlení, nebo alespoň mít nějaký jasný systém, jak zjistit, kdo to je.

Shrňme tedy, že svěřenský fond potřebuje záměr, potřebuje nějaké věci, které mají být ve svěřenském fondu, a potřebuje nějaké osoby, které budou mít z majetku fondu prospěch.

A právě zde začíná být myšlenka účelového svěřenského fondu zajímavá.

Co je účelem?

Účel je omezen pouze vaší představivostí.

Královská společnost pro prevenci týrání zvířat (RSPCA) byla založena v roce 1824 a je nejstarší a největší charitativní organizací na ochranu zvířat na světě. Podle jejích internetových stránek je jejím účelem:

„Inspirovat všechny k vytvoření lepšího světa pro každé zvíře.“

To je fantastický nápad. A zde ukažme další účel:

Uspořádat každoroční hokejovou soutěž o mistrovský tým v kanadském dominionu.“

Možná znáte Stanley Cup? Byl založen v roce 1892 jako trust (zahraniční svěřenský fond) a to byl jeho původní účel.

A pojďme se podívat na další účely:

Udělit každoročně cenu nejlepší ekonomce ve Francii.

Udržovat vesnický tenisový kurt.

Podporovat hraní tiddlywinku v Mexiku.

Podpořit zvolení Járy Cimrmana prezidentem.

Postarat se o mého kocoura Mourka, až zemřu.

Posílat prezidentovi každý pátek nový pár ponožek.

Každé úterý nafouknout a vypustit 99 balónků.

Účelům se opravdu meze nekladou. Některé účely jsou pozitivní a užitečné, jiné nikoli. Některé účely mohou být hloupé. Některé z nich mají velký veřejný přínos, ale jiné účely mohou být „soukromé“.

Máme však problém. Vzpomínáte si na tři jistoty? Třetí jistota říká, že svěřenský fond musí být pro někoho. Účel není někdo. (I když je pan Mourek roztomilý, je to kocour, a to není osoba).

Můžete tedy vytvořit takovýto svěřenský fond – který prospívá účelu, nikoli osobě?

Mezinárodní problémy

V mnoha zemích dostanete jasnou odpověď: “ne, nemůžete”. Soudci v těchto zemích nemají rádi účelové svěřenské fondy.

Existuje poměrně známý případ z roku 1882, který se jmenuje Brown v. Burdett. V tomto případě šlo o to, že jistá dáma chtěla, aby její dům byl zabedněn „dobrými dlouhými hřebíky, které se budou ohýbat zevnitř“ a z nějakého důvodu si přála, aby uvnitř domu zůstaly její hodiny, a to po dobu dvaceti let.

Na rozdíl od některých výše uvedených účelů se tento možná nezdá nijak přínosný a konstruktivní. Soudce v tomto případě rozhodl, že svěřenský fond není platný – protože je „zbytečný”.

Existují dva další důvody, proč soudci nemají rádi účelové svěřenské fondy. Za prvé, v případě běžného svěřenského fondu s obmyšlenými máme někoho (obmyšleného), kdo může dohlížet na správce a ujistit se, že tito odvádějí dobrou práci. U účelového svěřenského fondu taková osoba chybí.

Ale hlavně, PRO KOHO je vlastně svěřenský fond určen? Podle názoru soudů nemůžete jen tak vzít peníze a navždy je dát do trezoru, aniž by jej konci mohla otevřít nějaká osoba. A to je důvod, proč ve většině světa musí být svěřenské fondy nakonec určeny lidem.

Svěřenské fondy bez lidí tuto třetí jistotu nesplňují – a tak, i když mohou být fantasticky užitečné – nejsou platné.

Výjimečná řešení

Jak jste si možná všimli, RSPCA skutečně existuje. Je to příklad první výjimky: charitativní organizace. V mnoha zemích jsou charitativní organizace zakládány jako svěřenské fondy, protože svěřenský fond je fantastická struktura pro provozování něčeho jako charita a charitativní organizace jsou obecně z definice zakládány za nějakým účelem.

Například ve Spojeném království existuje zákonem stanovený seznam účelů, a pokud je váš charitativní účelový svěřenský fond v souladu s ním, můžete jej založit. To je však velmi přísně regulováno, kontrolováno a dohlíženo komisařem charity. To znamená, že je to drahé a složité a pro běžné lidi nedostupné. Funguje také pouze pro dobročinné účely.

Ale co když váš účel není charitativní?

V některých hrabstvích existují další výjimky, včetně péče o domácí zvířata a údržby hrobů.

Jinak ale máte smůlu a s lítostí vám musíme oznámit, že váš plán vypustit každé úterý 99 balonů se neuskuteční.

Češi na pomoc

V tomto případě však přichází na pomoc Česká republika.

Váš balónový plán nebude fungovat ve většině zemí, ale v České republice ano.

To proto, že § 1448 občanského zákoníku říká:

Svěřenský fond se vytváří vyčleněním majetku z vlastnictví zakladatele tak, že zakladatel svěří majetek správci k určitému účelu.“

V českém právním řádu neexistuje žádné pravidlo, které by říkalo, že musí existovat obmyšlený, a pravidlo tří jistot v českém právním řádu neplatí, takže vám nic nebrání v realizaci vašeho záměru.

A nejen to, domníváme se, že takový svěřenský fond by mohl být skutečně daňově efektivní. Nevytvářel by žádný zisk, a protože není nikdo, kdo by peníze dostal, není zřejmě ani nikdo, kdo by musel platit daň.1

Takže je to něco, co se hodí nejen Čechům, ale i všem ostatním na světě, kterým záleží na balónech a světovém míru.

Není také důvod, proč by se musely balony vypouštět pouze v České republice. Třeba žijete v Albánii a budete chtít vypouštět balony tam. Nenapadá nás důvod, proč byste nemohli za tímto účelem založit český svěřenský fond.

Takže by to dokonce mohl být další velký exportní program České republiky. 😊

_________________________________________________________________________________

1Nejsme daňoví poradci, takže pokud balónový svěřenský fond zakládáte, měli byste v této věci vyhledat odbornou radu.